Nagrada i priznanje “Stvaratelji za stoljeća” za našu organizaciju

U Dubrovniku (Hrvatska) je, od 06. do 09. prosinca 2023. godine, održan treći po redu Svjetski kongres poduzetnika koji je ove godine okupio 206 sudionika iz devet zemalja. Stalna tema Kongresa je „PODUZETNIŠTVO: LJUDI. SURADNJA. RAZVOJ. SIGURNOST“.

Globalni problemi današnjice: ratovi, siromaštvo, terorizam i ugrožavanje planete, te zalaganje za ravnomjeran, ravnopravan, održiv i uravnotežen razvoj, temeljni su lajtmotiv organiziranja Svjetskog kongresa poduzetnika. Cilj je, pored ostalog, definirati važnost, odgovornost te ulogu poduzetnika u davanju doprinosa u rješavanju globalnih problema čovječanstva. Temelj za razgovore predstavljala je DEKLARACIJA Svjetskog kongresa poduzetnika „Uloga poduzetništva u globalnom razvoju“.

Na ovogodišnjem Svjetskom kongresu poduzetnika, u okviru devet panel sesija, moglo se čuti i vidjeti više od 60 govora i prezentacija uspješnih poduzetnika i menadžera, vlasnika kapitala, predstavnika razvojnih agencija i znanstveno-obrazovnih institucija, kao i gradonačelnika brojnih gradova i predstavnika regionalnih zajednica koji bilježe posebne rezultate u razvoju poduzetništva.

Među ostalim govorili su: prof. dr. emeritus Velimir Srića iz Hrvatske, prof. dr. sc. Siniša Zarić iz Srbije, prof. dr. sc. Majda Tafra Vlahović iz Hrvatske, prof. dr. emeritus Midhat Jašić iz BiH, predsjednik Upravnog odbora Međunarodnog ekonomskog foruma PERSPEKTIVE Vinko Ćuro iz Hrvatske, vlasnik kompanije ČELEBIĆ iz Crne Gore Tomislav Čelebić, suvlasnica kompanije SKAZA iz Slovenije Tanja Skaza, glavni direktor kompanije M:TEL Crna Gora Zoran Milovanović, glavna izvršna direktorica kompanije QUEHENBERGER ADRIATIC Ana Soldo, vlasnica kompanije AURA iz Srbije Mila Litvinjenko, te predstavnici kompanija: IMACO SYSTEMTECHNIK iz BiH, VITALIA iz Sjeverne Makedonije, SESCO sa Kosova, PUT-GROSS iz Crne Gore, MONTEX iz Srbije, INT TRADE iz Sjeverne Makedonije, MI ELEKTRONIKA iz Slovenije, LAGUNA TRADE iz Hrvatske, TIKVEŠ iz Sjeverne Makedonije i brojni drugi. Istovremeno, rad svojih lokalnih i regionalnih zajednica te institucija na planu razvoja poduzetništva predstavili su i: zamjenik premijera Federacije BiH i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović; župan Općine Mirna iz Slovenije Dušan Skerbiš, načelnik Općine Tešanj iz BiH Suad Huskić, zamjenik gradonačelnika grada Varaždina iz Hrvatske Miroslav Marković, predstavnica gradske uprave slovenskog grada Celje Mateja Bohn, gradonačelnica Pakraca iz Hrvatske Anamarija Blažević, gradonačelnik Općine Centar Sarajevo iz BiH Srđan Mandić, gradonačelnik Murskog Središća iz Hrvatske Dražen Srpak, gradonačelnik grada Konjic iz BiH Osman Ćatić i drugi.

Nakon višednevne rasprave zaključeno je, među ostalim, da poduzetnici moraju biti svjesniji svoje uloge u društvu i odgovornosti koju nose u pogledu održivog razvoja zajednice. Poduzetnici moraju biti aktivniji partner nositeljima vlasti i predvoditi društvo u novom izazovnom vremenu.

Ove godine, u okviru i pod pokroviteljstvom Svjetskog kongresa poduzetnika dodijeljene su i prestižne nagrade i priznanja za doprinos razvoju poduzetništva „STVARATELJI ZA STOLJEĆA“ pojedincima, tvrtkama, znanstveno-obrazovnim institucijama, nevladinim organizacijama, medijima…, kao i Internacionalne nagrade i priznanja za kreiranje dobrog ambijenta za razvoj poduzetništva u srednjoj i jugoistočnoj Europi „GLOBALLOCAL“ lokalnim i regionalnim zajednicama te razvojnim agencijama i institucijama. Dakle, svima koji su predanim i kreativnim radom doprinijeli razvoju poduzetništva a samim time i razvoju cjelokupne zajednice u kojoj živimo i stvaramo.

Misija i svrha dodjeljivanja nagrada i priznanja „STVARATELJI ZA STOLJEĆA“ je javno odavanje priznanja najzaslužnijim osobama, organizacijama i institucijama za doprinos razvoju poduzetništva u srednjoj i jugoistočnoj Europi, kao i usmjeravanje pažnje šire javnosti na velike vizionare i lidere sutrašnjice čija su neustrašivost, rad, znanje, kreativnost i vrhunski rezultati, temelj i glavni pokretač napretka zajednice u kojoj živimo te kreator razvojnih izazova za novo vrijeme.

Nagrada i priznanje „STVARATELJI ZA STOLJEĆA“ za razvoj ideja, inovacije i investicije u poduzetništvu u srednjoj i jugoistočnoj Europi za 2022./23. godinu:
AURA d.o.o. i osnivač MILA LITVINJENKO, Niš, Srbija; ČELEBIĆ d.o.o., Podgorica, Crna Gora; MONTEX MK-DK INVEST d.o.o., Beograd, Srbija; MULTINORM d.o.o., za proizvodnju i usluge, Cerna, Hrvatska; JELA-KOMERC d.o.o., Rožaje, Crna Gora; ENERGY PELLETS d.o.o., Delnice, Hrvatska; PUT-GROSS d.o.o. i Hasan Ramović, osnivač i vlasnik, Bijelo Polje, Crna Gora; IMACO SYSTEMTECHNIK d.o.o., Usora, Bosna i Hercegovina; AURA PROIZVODI d.o.o., Buzet, Hrvatska; DATALAB.MN d.o.o., Podgorica, Crna Gora; VITALIA NIKOLA I DR. d.o.o., Skoplje, Sjeverna Makedonija; MARINETEK ADRIATIC d.o.o., Šibenik, Hrvatska; WISCHT d.o.o., Doboj, Bosna i Hercegovina; AVSN d.o.o., Ozeljan – Nova Gorica, Slovenija; ELIKSIR p.o., Strumica, Sjeverna Makedonija; Razvojno – edukacijski centar za metalsku industriju METALSKA JEZGRA ČAKOVEC, Čakovec, Hrvatska.

Hvala!